Aloha Substation

Aloha Substation

Seattle, WA

The Aloha Substation project is the adaptive reuse of a one-and-a-half-story 1940’s cast-in-place concrete building for contemporary office and retail space. Initially built for a paint manufacturer and then used as an electrical substation for the city, the heavy concrete structure was extraordinarily robust. It could carry the weight of three new lighter steel framed floors and a penthouse, and a new light-framed mezzanine for office worker bike storage. The addition increases the building’s square footage from 13,000 to 41,000. The retrofit includes five new braced frames, along with significant concrete foundation work to accommodate new elements and a new elevator.

DJC Article

IMAGE CREDITS

Nitze-Stagen and BuildingWork

RELATED PROJECTS

Orcas Island Retreat

 

The Southard