Suquamish Longhouse

community center for tribal activities

Suquamish Longhouse

Suquamish, WA

Inspired by the traditional longhouses of the region, this new community house serves as a gathering place for the tribe. The 6,000-square-foot facility has an auditorium with perimeter bench seating for 600, and a central, wooden floor area specifically for traditional tribal song and dance. The central area allows for traditional table seating for 300 guests. The facility also includes a commercial kitchen and a 1,000-square-foot reception area with accessible public restrooms. The structure mimics the traditional construction of a longhouse. The large open space required the use of large glulam roof beams carrying the roof loads to long spanning peeled and distressed log beams and log columns. Some of the log columns were carved with traditional art by the tribe and some were planed down to accommodate a carved plank. Four large custom doors required custom steel framing around the openings to carry the massive load.

RELATED PROJECTS

Early Learning Center

 

Suquamish Museum